Prvo dete… Mešavina emocija koju samo oni koji su to doživeli umeju da shvate. Dok iščekuju prvu bebu, prosto je prirodno da budući roditelji imaju mnogo pitanja i “slatkih muka” sa kojima se susreću. Jedna od najznačajnijih stavki za roditelje, kao i najveća dilema, jesu stvari koje bi trebalo da obezbede pre nego što se pridruži […]

Prvo dete… Mešavina emocija koju samo oni koji su to doživeli umeju da shvate.
Dok iščekuju prvu bebu, prosto je prirodno da budući roditelji imaju mnogo pitanja i “slatkih muka” sa kojima se susreću.

Jedna od najznačajnijih stavki za roditelje, kao i najveća dilema, jesu stvari koje bi trebalo da obezbede pre nego što se pridruži novi mali član porodice.

S obzirom da je bejbi oprema nešto čime se profesionalno bavimo već 13 godina, odlučili smo da Vam pomognemo oko ove dileme i sastavimo spisak stvari koje bi bilo poželjno da posedujete kao budući roditelji.

Kada stigne beba, u kući je bitno da imate…

Pelene – za jednokratnu ili višekratnu upotrebu, u zavisnosti od toga za šta se odlučite.
Staklene flašice za bebe  – bar 2, različite veličine, kao i rezervnu cuclu za flašice, četku za pranje flašica i cucli, termos za flašice.
Ništa bez dude – mišljenja o tome da li je duda (cucla) potrebna su podeljena, ali je svakako zgodno koristiti je za uspavljivanje.
Iz apoteke – trebaće vam sapun, bejbi ulje za masažu, šampon za bebe, Pavlovićeva mast, štapići za uši, vlažne maramice, vate/tupferi, fiziološki raztvor, povidon jod, sterilne gaze – komprese veličine 5x5cm (može nekoliko komada  10x10cm za svaki slučaj) i papirni flaster za previjanje pupka. Osim toga, trebaće vam češalj i meka četka, makazice za nokte, kao i toplomer za bebe.
Što se tiče garderobe, nešto sa čime biste trebali da počnete su bodići (bar 5 komada), zeke sa i bez rukava (3-4 komada), pantalone (sa stopicama i bez) i čarape (bar 3 para), benkice (3-4 komada) i kapice (bar 2 komada), peškiri za kupanje – postoje peškiri za kupanje sa kapuljačom, oni su najpogodniji.

Krevetac

Najbolje rešenje je krevetac od drveta, sa stranicom koja može da se podiže i spušta. Još neke korisne mogućnosti su na raspolaganju, poput fioke za posteljinu i točkića.

bebi-krevetac-visnja-sa-4-fioke krevetac-nici-sa-fiokom
Bejbi krevetac VIŠNJA sa 4 fioke                          Bejbi krevetac NICI sa fiokom

 

Dušek

Dušeci ne dolaze uz krevetac, tako da ćete njega morati odvojeno da kupujete. Važno je da dušek bude namenjen isključivo za bebe, jer previše mekani dušeci mogu predstavljati opasnost od gušenja. Ako se odlučite za korišćen krevetac, potrudite se da bar dušek bude nov, iz gore navedenih, kao i higijenskih razloga.

Za krevetac će vam biti potrebna i odgovarajuća posteljina:

 • Pamučni čaršaf i nepropusni čaršaf za krevetac – trebaće vam po 2-3 komada. Nepropusni čaršaf se postavlja ispod pamučnog.
 • Prekrivač za bebu – dovoljan je deblji peškir ili tanje pamučno ćebe.
 • Ćebence
 • Za leto, kada je toplo, dobro će doći frotir.

Našu ponudu posteljina za krevece možete pogledati klikom na sliku ispod:

 

Posteljine

Komoda za presvlačenje

Koristan dodatak u koji možete smestiti pelene i sve što vam je potrebno prilikom presvlačenja bebe. Savetujemo da tokom presvlačenja, dok je beba na komodi, sve vreme budete uz nju, kako kada postane aktivnija ne bi pala sa komode.

komoda-sa-fijokama-iva-plavo-zuta komoda-za-previjanje-glorija-bela-2-fijoke komoda-za-previjanje-mesec-bela-3-fijoke
Komoda sa fiokama IVA plavo – žuta             Komoda GLORIJA bela sa 2 fioke                      Komoda MESEC bela sa 3 fioke

Kako biste tokom povijanja dodatno osigurali bebu, preporučujemo da koristite podloge za povijanje, izrađene od bezbednih materijala koji ne klize, sa izdignutim ivicama kako se beba ne bi okretala. Lako se čiste i jednostavne su za održavanje.

chipolino-tvrda-podloga-za-povijanje
Chipolino tvrda podloga za povijanje

Bejbi alarm – da na vreme čujete svoju bebu, kako ne bi došlo do plača.
Deciji-alarmi

Kolica za bebe

Danas postoji velik izbor kolica raznih proizvođača, sa mnogobrojnim mogućnostima i dodatnom opremom, od kojih će na kraju zavisiti i cena. Jedna veoma značajna karakteristika jeste kada kolica prate rast deteta, tj. kada su dostupni  rasklopivi modeli sa kojih se sedište (jaje) skida i pretvara u sedište za automobil, ili se koristi kao nosiljka. Prema ovim karakteristikama, kolica se dele na klasična, 2 u 1 i 3 u 1 modele.

 • Klasična: poseduju osnovnu višepoložajnu korpu za bebu
 • 2 u 1 – kolica su sa višepoložajnom korpom + auto sedište ili višepoložajna korpa + tvrda korpa zavisno od ponude proizvođača
 • 3 u 1 – kolica (višepoložajna korpa) + tvrda korpa + auto sedište kategorije 0+ (poznato kao jaje)

Pri izboru kolica, najvažnije je obratiti pažnju da ona budu lagana, čvrsta, da budu udobna za bebu i da se naslon može podešavati u više položaja. Sve druge karakteristike, poput načina sklapanja-rasklapanja, načina zakretanja točkica i sl. su periferne i prepuštene Vama na izbor.

Modeli klasičnih kolica sa mogućnošću dodavanja auto sedišta, koji su pridobili simpatije naših kupaca:

chipolino-up-down cangaro-gala chipolino-fama

Chipolino UP & DOWN                                Cangaro GALA                                                         Chipolino FAMA

2 u 1 modeli (sa mogućnošću dodavanja auto sedišta):

chipolino-up-down (1) chipolino-malta

Chipolino UP & DOWN 2 u 1                               Chipolino MALTA

2 u 1 modeli:

jungle-kolica-view-0m jazz-2-u-1

Jungle VIEW kolica                                       Jazz 2 u 1 kolica

Auto sedišta

U slučaju da niste kupili kolica uz koja dolazi i auto sedište, njega možete kupiti odvojeno. Postoji pet grupa dečijih auto sedišta koje pokrivaju period od kada se dete rodi, pa dok ne napuni 12 godina.

Ako ste u nedoumici oko toga koje je auto sedište najbolje za vašeg mališana, mi smo se detaljno pozabavili tom tematikom kako bismo Vam pomogli oko izbora. Tekst sa informacijama, kategorizaciji i pravilnoj primeni sedišta možete pročitati ovde:

Deciji-izlog-kako-izabrati-odgovarajuce-decije-auto-sediste

Majčino krilo

Iako ih u početku neka deca ne prihvataju, ležaljke su posebno korisne, a naročito za decu koja vole da razgledaju okolinu. Neretko se dešava da je decu teško uspavati tako što ih postavite da gledaju u plafon a ona ipak žele da gledaju u nešto što se pomera, svetli ili svira pre nego što zaspu. Što se tiče težine bebe, potrebno je da prilikom kupovine proverite do koliko kilograma je nosivost ležaljke da bi se izbegla mogućnost da se beba iz nje prevrne.

Zašto je ležaljka korisna, kakve postoje i za koji su uzrast namenjene, možete saznati pomoću teksta koji smo napisali na ovu temu:

deciji-izlog-blog-lezaljka-za-bebe-majcino-krilo-za-bolji-pogled-na-svet

Ako Vam je potrebno još nešto…

U okviru naše online prodavnice, možete naći većinu pomenutih proizvoda. Našu ponudu prilagodili smo isključivo Vama, pa Vam je na raspolaganju širok asortiman proizvoda sa odličnim odnosom cene i kvaliteta.

Posetite prodavnicu klikom na sliku ispod:

deciji-izlog-prodavnica-decije-opreme

Teško je obuhvatiti, a još teže priuštiti svu neophodnu opremu i svako će se prilagoditi svojim potrebama, iskustvu i mogućnostima. Ovim tekstom, želeli smo da rešimo neke nedoumice i izdvojimo proizvode koji će svima trebati, a na vama je da dalje udovoljavate sebi i svojim mališanima. Mame, bake, ostatak porodice i prijatelji će sigurno biti uz vas i voljni da vam pomognu ili da vas posavetuju u ovim lepim trenucima.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nedoumica, ili potrebe da se konsultujete, slobodno nas možete kontaktirati putem email-a na [email protected] ili putem telefona na broj 069/429-61-66. Sa zadovoljstvom ćemo Vam izaći u susret.

Srećno! 🙂

Detaljnije
Prva samostalna vožnja bicikla sigurno za mnoge predstavlja jednu od najlepših uspomena iz detinjstva. Nakon što deca prohodaju bez bilo kakvih pomagala poput hodalice, postaje vrlo jednostavno da savladaju i vožnju tricikla ili bicikla bez pedala tako što će koristiti noge za zalet. Većina dece svoju vožnju započinje sa triciklom, između prve i četvrte godine, […]

Prva samostalna vožnja bicikla sigurno za mnoge predstavlja jednu od najlepših uspomena iz detinjstva. Nakon što deca prohodaju bez bilo kakvih pomagala poput hodalice, postaje vrlo jednostavno da savladaju i vožnju tricikla ili bicikla bez pedala tako što će koristiti noge za zalet. Većina dece svoju vožnju započinje sa triciklom, između prve i četvrte godine, a nakon toga, kada se dovoljno osamostale i stvore ravnotežu, prelaze na bicikli.

deciji-izlog-ponuda-triciklovaDeca do svoje 6. godine nemaju razvijen strah od novih stvari i sve doživljavaju kao avanturu.
Ovo predstavlja odličan period kada ih možete izvesti napolje i učiti ih kako da stvore ravnotežu i osećaju se neustrašivo na svojim malim prevoznim sredstvima.
Nezavisno za šta se odluče, sa lakoćom će ovladati veštinama vožnje jer im odsustvo straha i razvoj motorike to omogućavaju.
U najavi je mnogo vriske, dečijeg smeha, jurcanja i pravog uživanja. A vi možete očekivati da će ovo sasvim sigurno ostaviti pozitivan odraz na sveopšte zdravlje vašeg deteta.

Tricikl je najpogodniji za decu koja su tek naučila da hodaju. Jedna od najboljih stvari kada je u pitanju vožnja tricikla, jeste što će deca na bezbedan i zdrav način kanalisati svoju energiju. Osim toga, naučiće kako da budu više nezavisni i samouvereni dok se sami zaleću i vozikaju.

Danas su na tržištu dostupne razne varijacije triciklova sa mogućnostima koje idu u korist kako deci, tako i roditeljima.

Na raspolaganju su dodaci poput:

 

·    drške za guranje kojom roditelj može upravljati kormanom,deciji-izlog-tricikl-za-blizance

·    mogućnost okretanja sedišta,

·   dodatni branici koji obezbeđuju da dete ne padne,

·   meko sedište i drške na kormanu,

·   suncobran ili krov sa prozorom kroz koje roditelj može da vidi dete,

·   pa čak i suvozačevo sedište (tricikli za blizance) 🙂 .

 

Za roditelje, odnosno kupce tricikla, često je važno da deca mogu tricikli da koriste duži period, kako kroz godinu ili dve ne bi morali opet da kupuju varijantu bez dodatnih branika, ručke i ostalih dodataka koje su deca vrlo brzo prerasla. Dakle, poželjno je kupiti model gde se svi ovi dodaci mogu skinuti, a da poseduje pedale, kako bi dete kasnije moglo samostalno da upravlja njime.

tricikl-za-decu-prodaja_1  tricikl-za-decu-prodaja-tricikala

Kada dete preraste ovakav model tricikla, sasvim sigurno je spremno na sledeći stepen savladavanja vožnje na biciklu sa ili bez pomoćnih točkova. Ovim iskustvom ste i sebi i svojoj deci učinili veliku uslugu, jer ste se poštedeli nepotrebnog stresa i brige oko eventualnih padova ili povreda, a oni će sada imati svoju najlepšu uspomenu iz detinjstva.

Izdvojili smo nekoliko korisnih saveta kojima se možete koristiti kada budete pomagali svojim klincima oko njihovih prvih zamaha pedalama:

 • U početku smanjite broj dodataka kao što su zvonca i neke dodatne dekoracije jer mogu da odvraćaju pažnju detetu tokom vožnje. Kada se dete osamostali i ovlada vožnjom, možete vratiti dodatnu opremu po želji.
 • Ako posedujete tricikli sa pedalama, potrudite se da odvojeno naučite dete kako da koristi pedale, a kako korman. Obe stvari odjednom mogu biti previše za dete.
 • Motivišite svoje dete i vežbajte onda kada želi. Najbolja motivacija su najčešće druga deca i vršnjaci koji voze svoje tricikle. Nikada nije poželjno nametati vožnju deci, jer to može prouzrokovati još veći otpor i negativna osećanja na nešto što bi trebalo da bude čista zabava.
 • Obezbedite verbalne, vizualne i taktilne naznake. Deca savladavaju određene aktivnosti tako što ih sami isprobavaju, gledajući druge ili sebe kako to rade. Pronađite verbalne, vizualne i taktilne znakove i pokrete koji će kod vašeg deteta probuditi najbolje reakcije. Ovo će im omogućiti da shvate samu aktivnost dok je ne savladaju.
 • Neka se obuka odvija na ravnim i prostranim površinama. Ovo će omogućiti da dete lakše pokreće pedale i vozika svoj trocikli duže i u raznim smerovima i istražuje mogućnosti upravljanja. Ako je površina neravna ili sa veligim nagibima, detetu će biti teško da okreće pedale samostalno.
 • Neka dete izučava vožnju u obući. Gumeni đonovi na patikicama će omogućiti da noga ostvari čvršću vezu za pedalom, pa će samim tim noga ređe spadati sa iste i dete će moći bolje da pritisne u cilju zaletanja.
 • Ne zaboravite kacigu! Važno je početi sa sigurnim navikama od malih nogu.

 

Modeli tricikala koje izdvajamo iz ponude:

tricikl-chipolino-twister tricikl-chipolino-racer- chipolino-tricikl-denver

 

Detaljnije
Rođenje deteta je jedna od najlepših i najvažnijih stvari koje nam se dešavaju u životu. Dolazak bebe na svet i potom njeno odrastanje treba da ostane zapamćeno po onom najlepšem. Iako je ovaj čin kao i period koji po njemu sledi ispraćen određenim izdacima pa i odricanjem (o da, roditelji to najbolje znaju), svakako nema […]

Rođenje deteta je jedna od najlepših i najvažnijih stvari koje nam se dešavaju u životu. Dolazak bebe na svet i potom njeno odrastanje treba da ostane zapamćeno po onom najlepšem. Iako je ovaj čin kao i period koji po njemu sledi ispraćen određenim izdacima pa i odricanjem (o da, roditelji to najbolje znaju), svakako nema važnije svrhe za koju živimo i radimo.

 

Kada je reč o opremi za bebu, među brojnim stvarima inicijalno potrebnim za bebu najčešće se ne nalazi ležaljka (još poznata i kao “majčino krilo”) iako ona ume da bude veoma korisna, naročito kada vam je potreban kratak odmor ili prostor da poradite neke kućne ili druge poslove.

 

Zašto je ležaljka za bebe korisna?

Iako ih u početku neka deca ne prihvataju, ležaljke su posebno korisne, a naročito za decu koja vole da razgledaju okolinu. Neretko se dešava da je decu teško uspavati tako što ih postavite da gledaju u plafon a ona ipak žele da gledaju u nešto što se pomera, svetli ili svira pre nego što zaspu.

 

Chipolino Friends majčino krilo njihalica

 • Pogodno za novorođenčad pa sve do uzrasta od 9 Kg.
 • Izuzetno udobno.
 • Mekan i prijatan materijal na dodir.
 • Tri položaja za noge.
 • Prečka sa igračkama.
 • Prijatne melodije.
 • Vibracija za uspavljivanje.
 • Podesiva jačina muzike.
 • Proizvedeno po Evropskim standardima EN 12790,
 • izrađeno od 100% bezbednih materijala.

Kako ležaljka pomaže vama kao roditelju?

 

Dete koje je prihvatilo ležaljku, osim što će imati lepši i interesantniji pogled na prostor oko sebe i vama će omogućiti da predahnete i obavite neke druge poslove. Napomenuli bismo da dete ne ostavljate u ležaljci bez vašeg nadzora.

 

Kakve sve ležaljke za bebe postoje?

U početku su to bile samo ležaljke a danas se proizvode tako da u jednom proizvodu uglavnom dobijate ležaljku, ljuljašku/njihalicu pa i nosiljku za bebu. Moderne ležaljke obično poseduju i prečke/ručke koje na sebi imaju igračke, što plišane, što zvučno/svetlosne. Takođe, neki malo napredniji modeli poseduju i funkciju vibracije koja može biti vrlo korisna za uspavljivanje.

 

Chipolino Party – majčino krilo

 • Predviđena za bebe od 0+ meseci do 9 Kg.
 • Njihalica ima vibracije koje olakšavaju uspavljivanje bebe i muziku za miran san.
 • Dodatni luk sa zanimljivim igračkacama.
 • Izrađena od 100% bezbednih materijala po evropskom standardu EN 12790:2009

Za koji su urzast namenjene ležaljke?

Ležaljke mogu koristiti deca od kada se rode pa dok ne prohodaju. Istina, mogu i kasnije, ali obično neće. Tada već imaju “vaznijih poslova”… 🙂 Što se tiče težine bebe, potrebno je da prilikom kupovine proverite do koliko kilograma je nosivost ležaljke da bi se izbegla mogućnost da se beba iz nje prevrne.

 

Kako se ležaljka koristi i održava?

S obzirom da smo čuveni po tome da uputstva za upotrebu zanemarujemo onda da prođemo bar one osnovne stvari kako da ležaljku koristite/održavate i na šta da obratite pažnju:

 • Ležajku držite na zemlji ili na površinama sa kojih ona ne može pasti.
 • Neka beba u ležaljci uvek bude vezana i pod nadzorom.
 • Ukoliko prečka za igračke nije definisana i kao ručka za prenošenje ležaljke – ne koristite je za ovu namenu. Takođe, nemojte prenositi ležaljku po kući dok je dete u njoj kako bi se izbegle eventualne povrede.
 • Proverite da li se posteljina/materijal iz ležaljke mogu izvaditi kako bi se oprali.

 

Iz ponude izdvajamo najprodavanije ležaljke:

Chipolino Friends majčino krilo njihalica

Chipolino Party – majčino krilo

Majčino krilo Fitch baby

Detaljnije
Iako je u Evropi i svetu odavno propisano da se deca moraju voziti u odgovarajućim auto sedištima, od 2011. godine ova odredba se primenjuje i u Srbiji. Kako je u pitanju još uvek relativno “sveža” uredba u vezi sa kojom mnogi roditelji imaju nedoumica pre nego što dobiju prvo dete ili tek nakon što se […]

Iako je u Evropi i svetu odavno propisano da se deca moraju voziti u odgovarajućim auto sedištima, od 2011. godine ova odredba se primenjuje i u Srbiji. Kako je u pitanju još uvek relativno “sveža” uredba u vezi sa kojom mnogi roditelji imaju nedoumica pre nego što dobiju prvo dete ili tek nakon što se ono rodi, odlučili smo da na osnovu najčešćih pitanja koja nam se upućuju naši kupci sačinimo jedan mini vodič.

Pa da počnemo od najvažnijeg..

Kategorizacija dečijih auto sedišta

GRUPA

TEŽINA DETETA

UZRAST DETETA

0+

Do 0 do 13 kg

Beba do 12 meseci

0+, I

Od 0+ meseci do 18 kg

Beba od  0+ meseci do 3 i po godine

0+, I , II

Od 0+ meseci do 25 Kg

Beba od 0+ meseci do 4 godine

I, II, III

Od 9 do 36 kg

Dete od  1 do 12 godina

III

Od 15 do 36 kg

Dete od 3 do 12 godina

Iz ove tabele možemo zaključiti da postoji pet grupa dečijih auto sedišta koje pokrivaju period od kada se dete rodi pa dok ne napuni 12 godina.

Pitanje koja često buni učesnike u saobraćaju koji u kolima prevoze decu jeste šta se dešava ukoliko dete pređe 36 kilograma a nije napunilo 12 godina? Zakon kaže da se deca starosti do 12 godina moraju prevoziti u dečijem auto sedištu prilagođenom njihovom uzrastu u skladu sa kategorizacijom. Ukoliko je dete prešlo 36 kilograma a još uvek nije napunilo 12 godina ono se i dalje može nesmetano voziti u navedenom sedištu jer su u pitanju tzv. “Busteri” o čemu će biti reči kasnije.

Dečija auto sedišta koja pokrivaju više grupa

Druga stvar koja najčešće stvara konfuziju odnosi se na dečija auto sedišta koja su pravljena tako da pokrivaju dve ili čak tri grupe.

O čemu se radi?

U pitanju su sedišta koja poseduju pripadajuće uloške tako da se njihovim umetanjem ili uklanjanjem mogu duže prilagoditi uzrastu deteta zadržavajući komfor.

Najčešće kombinacije kategorizacije dečijih sedišta

GRUPA

TEŽINA DETETA

UZRAST DETETA

0+ i I grupa

Do 18 kg

Do 3 i po godine

0+, I i II grupa

Do 25 kg

Do 4 godina

I, II i III grupa

Od 9 do  36kg

Beba od  9 meseci do 12 godina.

Nakon ove tabele su stvari verovatno dosta jasnije. Proizvodnjom dečijih auto sedišta koja pokrivaju više grupa omogućena je značajna ušteda na nivou kućnog budžeta koja se ipak ne odražava na komfor i bezbednost prevoženja deteta za vreme važenja ove obaveze, što je, složićete se, veoma važno.

Pored kategorizacije postoje još neke nedoumice sa kojima se svakodnevno srećemo a tiču se položaja u kojem se prevozi dete u kom periodu, da li postoji obaveza po pitanju broja tačaka vezivanja pojaseva i dr.

Pa da pokušamo da odgovorimo i na ova pitanja…

Položaj prevoženja deteta u dečijem sedištu

Sedišta grupe 0+ montiraju se u položaju suprotno od smera kretanja vozila. Sedišta ove grupe mogu se montirati na zadnju klupu kao i na suvozačevo sedište, iako to ne preporučuje jer se prevoženje bebe/deteta na zadnjem sedištu smatra bezbednijim. Ukoliko se dete pak prevozi na prednjem sedištu, vazdušni jastuci moraju biti isključeni. Najčešće se u ovoj grupi nude sedišta u kojima se položaj bebe može podešavati od ležećeg do polusedećeg.

Sedišta grupe I, II i III montiraju se isključivo u smeru kretanja vozila i Zakonom je zabranjeno da se montiraju na suvozačevo sedište. Dakle, isključivo zadnja klupa.

U sedištima grupe I najčešće je moguće korigovati položaj da dete iz uspravnog položaja pređe u poluležeći kako bi se moglo odmarati tokom vožnje.

Sedišta grupe II razlikuju se po tome što se vezuju sigurnosnim pojasem automobila tako što se on provuče kroz obeležena mesta i na opisan način.

Sedišta grupe III (poznata i kao busteri) imaju primarnu namenu da izdignu dete dovoljno da mu sigurnosni pojas na zadnjoj klupi prelazi preko grudi umesto preko vrata i stomaka.

Montaža sedišta i vezivanje deteta

Bezbedna i pouzdana montaža dečijeg sedišta svakako je jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju bezbednost deteta tokom vožnje.

Većina vozila proizvedenih posle 2000. godine poseduje mogućnost ugradnje korišćenjem sigurnosnih pojaseva dok su gotovo svi automobili proizvedeni posle 2005. godine opremljeni takozvanim ISOFIX sistemom koji omogućava čvrsto povezivanjem dečijih sedišta putem nosača koje se nalazi u zadnjem delu automobila.

Što se tiče vezivanja deteta, ne postoje zakonske norme koje propisuju tačan broj tačaka vezivanja ali postoji homologacija kojom su ove stvari propisane i testirane od strane proizvođača dečijih auto sedišta.


(5.1 sistem vezivanja u dečije auto sedište)

Homologacija i starost sedišta

Prema evropskom bezbednosnom standardnu sva dečija auto sedišta moraju nositi oznake

 • ECE R44-04

 • ECE R44-03

 • i-Size (UN R129)

istaknute na narandžastoj nalepnici zalepljenoj na samom sedištu.

Oznake ECE R44-02 i ECE R44-01 se od 2008. godine ne smeju proizvoditi niti koristiti, a propisana starost sedišta ograničena je na 10 godina od godine proizvodnje.

1. Oznaka homologacije
2. Da li je sedište universal, semi-universal
(polu-univerzalno) ili vehicle specific (za određena vozila)
3. Opseg težine deteta (grupa)
4. Oznaka da je odobreno u Evropi
5.Država u kojoj je odobreno (1 – Nemačka,
2-Francuska, 3-Italija, 4-Holandija)
6.Broj odobrenja. Prva dva broja (04) označavaju verziju.
7.Serijski broj sedišta
8.Datum proizvodnje – 07 nedelja 06 (2006.) godine
9.Referentni broj proizvođača
10.EAN
11.BAR kod
12.Naziv proizvođača sedišta

 

Neki od najpoznatijih brendova dečijih auto sedišta su:

 

2u1 i 3u1 kombinacije koje pokrivaju i dečija auto sedišta

Na tržištu postoje i sve su popularnije kombinacije bejbi opreme koje pokrivaju:

 1. Dečija kolica

 2. Dečije auto sedište

ili

 1. Dečija kolica – višepoložajna korpa

 2. Tvrda korpa

 3. Dečije auto sedište 0+ (još popularnu i kao “jaje”).

 

Dakle u pitanju su multifunkcionalni proizvodi koji sigurnosnim sistemima i uglavnom pritiskom na nekoliko jednostavnih dugmadi menjaju namenu. Auto sedište koje se dobija iz ovakve grupe proizvoda se ni na koji način ne razlikuje po pitanju sigurnosnih normi te takođe podleže obavezi posedovanja homologacije.

 

Neki od najprodavanijih 2u1 rešenja su:

Chipolino Pooky

Cangaroo TALA 2 u 1

Jungle View 2 u 1

Dok su u kategoriji 3u1 najtraženiji:

Chipolino Avenia 3 u 1

 Jungle Lux 3 u 1

FreeOn Smart trio 3 u 1

Za kompletnu ponudu dečijih auto sedišta  kao i 2u1 i 3u1 kombinacija možete zaviriti u našu prodavnicu.

Ukoliko i nakon vodiča budete imali bilo kakvih pitanja ili potrebe za konsultacijom budite slobodni da nas kontaktirate na [email protected] ili putem telefona na broj 069/429-61-66. Biće nam zadovoljstvo da Vam pomognemo. 🙂

Detaljnije