Iako je u Evropi i svetu odavno propisano da se deca moraju voziti u odgovarajućim auto sedištima, od 2011. godine ova odredba se primenjuje i u Srbiji. Kako je u pitanju još uvek relativno “sveža” uredba u vezi sa kojom mnogi roditelji imaju nedoumica pre nego što dobiju prvo dete ili tek nakon što se ono rodi, odlučili smo da na osnovu najčešćih pitanja koja nam se upućuju naši kupci sačinimo jedan mini vodič.

Pa da počnemo od najvažnijeg..

Kategorizacija dečijih auto sedišta

GRUPA

TEŽINA DETETA

UZRAST DETETA

0+

Do 0 do 13 kg

Beba do 12 meseci

0+, I

Od 0+ meseci do 18 kg

Beba od  0+ meseci do 3 i po godine

0+, I , II

Od 0+ meseci do 25 Kg

Beba od 0+ meseci do 4 godine

I, II, III

Od 9 do 36 kg

Dete od  1 do 12 godina

III

Od 15 do 36 kg

Dete od 3 do 12 godina

Iz ove tabele možemo zaključiti da postoji pet grupa dečijih auto sedišta koje pokrivaju period od kada se dete rodi pa dok ne napuni 12 godina.

Pitanje koja često buni učesnike u saobraćaju koji u kolima prevoze decu jeste šta se dešava ukoliko dete pređe 36 kilograma a nije napunilo 12 godina? Zakon kaže da se deca starosti do 12 godina moraju prevoziti u dečijem auto sedištu prilagođenom njihovom uzrastu u skladu sa kategorizacijom. Ukoliko je dete prešlo 36 kilograma a još uvek nije napunilo 12 godina ono se i dalje može nesmetano voziti u navedenom sedištu jer su u pitanju tzv. “Busteri” o čemu će biti reči kasnije.

Dečija auto sedišta koja pokrivaju više grupa

Druga stvar koja najčešće stvara konfuziju odnosi se na dečija auto sedišta koja su pravljena tako da pokrivaju dve ili čak tri grupe.

O čemu se radi?

U pitanju su sedišta koja poseduju pripadajuće uloške tako da se njihovim umetanjem ili uklanjanjem mogu duže prilagoditi uzrastu deteta zadržavajući komfor.

Najčešće kombinacije kategorizacije dečijih sedišta

GRUPA

TEŽINA DETETA

UZRAST DETETA

0+ i I grupa

Do 18 kg

Do 3 i po godine

0+, I i II grupa

Do 25 kg

Do 4 godina

I, II i III grupa

Od 9 do  36kg

Beba od  9 meseci do 12 godina.

Nakon ove tabele su stvari verovatno dosta jasnije. Proizvodnjom dečijih auto sedišta koja pokrivaju više grupa omogućena je značajna ušteda na nivou kućnog budžeta koja se ipak ne odražava na komfor i bezbednost prevoženja deteta za vreme važenja ove obaveze, što je, složićete se, veoma važno.

Pored kategorizacije postoje još neke nedoumice sa kojima se svakodnevno srećemo a tiču se položaja u kojem se prevozi dete u kom periodu, da li postoji obaveza po pitanju broja tačaka vezivanja pojaseva i dr.

Pa da pokušamo da odgovorimo i na ova pitanja…

Položaj prevoženja deteta u dečijem sedištu

 

Sedišta grupe 0+ montiraju se u položaju suprotno od smera kretanja vozila. Sedišta ove grupe mogu se montirati na zadnju klupu kao i na suvozačevo sedište, iako to ne preporučuje jer se prevoženje bebe/deteta na zadnjem sedištu smatra bezbednijim. Ukoliko se dete pak prevozi na prednjem sedištu, vazdušni jastuci moraju biti isključeni. Najčešće se u ovoj grupi nude sedišta u kojima se položaj bebe može podešavati od ležećeg do polusedećeg.

Sedišta grupe I, II i III montiraju se isključivo u smeru kretanja vozila i Zakonom je zabranjeno da se montiraju na suvozačevo sedište. Dakle, isključivo zadnja klupa.

U sedištima grupe I najčešće je moguće korigovati položaj da dete iz uspravnog položaja pređe u poluležeći kako bi se moglo odmarati tokom vožnje.

Sedišta grupe II razlikuju se po tome što se vezuju sigurnosnim pojasem automobila tako što se on provuče kroz obeležena mesta i na opisan način.

Sedišta grupe III (poznata i kao busteri) imaju primarnu namenu da izdignu dete dovoljno da mu sigurnosni pojas na zadnjoj klupi prelazi preko grudi umesto preko vrata i stomaka.

Montaža sedišta i vezivanje deteta

Bezbedna i pouzdana montaža dečijeg sedišta svakako je jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju bezbednost deteta tokom vožnje.

Većina vozila proizvedenih posle 2000. godine poseduje mogućnost ugradnje korišćenjem sigurnosnih pojaseva dok su gotovo svi automobili proizvedeni posle 2005. godine opremljeni takozvanim ISOFIX sistemom koji omogućava čvrsto povezivanjem dečijih sedišta putem nosača koje se nalazi u zadnjem delu automobila.

Što se tiče vezivanja deteta, ne postoje zakonske norme koje propisuju tačan broj tačaka vezivanja ali postoji homologacija kojom su ove stvari propisane i testirane od strane proizvođača dečijih auto sedišta.


(5.1 sistem vezivanja u dečije auto sedište)

Homologacija i starost sedišta

Prema evropskom bezbednosnom standardnu sva dečija auto sedišta moraju nositi oznake

  • ECE R44-04

  • ECE R44-03

  • i-Size (UN R129)

istaknute na narandžastoj nalepnici zalepljenoj na samom sedištu.

Oznake ECE R44-02 i ECE R44-01 se od 2008. godine ne smeju proizvoditi niti koristiti, a propisana starost sedišta ograničena je na 10 godina od godine proizvodnje.

1. Oznaka homologacije
2. Da li je sedište universal, semi-universal
(polu-univerzalno) ili vehicle specific (za određena vozila)
3. Opseg težine deteta (grupa)
4. Oznaka da je odobreno u Evropi
5.Država u kojoj je odobreno (1 – Nemačka,
2-Francuska, 3-Italija, 4-Holandija)
6.Broj odobrenja. Prva dva broja (04) označavaju verziju.
7.Serijski broj sedišta
8.Datum proizvodnje – 07 nedelja 06 (2006.) godine
9.Referentni broj proizvođača
10.EAN
11.BAR kod
12.Naziv proizvođača sedišta

 

Neki od najpoznatijih brendova dečijih auto sedišta su:

 

2u1 i 3u1 kombinacije koje pokrivaju i dečija auto sedišta

Na tržištu postoje i sve su popularnije kombinacije bejbi opreme koje pokrivaju:

  1. Dečija kolica

  2. Dečije auto sedište

ili

  1. Dečija kolica – višepoložajna korpa

  2. Tvrda korpa

  3. Dečije auto sedište 0+ (još popularnu i kao “jaje”).

 

Dakle u pitanju su multifunkcionalni proizvodi koji sigurnosnim sistemima i uglavnom pritiskom na nekoliko jednostavnih dugmadi menjaju namenu. Auto sedište koje se dobija iz ovakve grupe proizvoda se ni na koji način ne razlikuje po pitanju sigurnosnih normi te takođe podleže obavezi posedovanja homologacije.

 

Neki od najprodavanijih 2u1 rešenja su:

Chipolino Pooky

Cangaroo TALA 2 u 1

Jungle View 2 u 1

Dok su u kategoriji 3u1 najtraženiji:

Chipolino Avenia 3 u 1

 Jungle Lux 3 u 1

FreeOn Smart trio 3 u 1

Za kompletnu ponudu dečijih auto sedišta  kao i 2u1 i 3u1 kombinacija možete zaviriti u našu prodavnicu.

Ukoliko i nakon vodiča budete imali bilo kakvih pitanja ili potrebe za konsultacijom budite slobodni da nas kontaktirate na [email protected] ili putem telefona na broj 069/429-61-66. Biće nam zadovoljstvo da Vam pomognemo. 🙂