Prva samostalna vožnja bicikla sigurno za mnoge predstavlja jednu od najlepših uspomena iz detinjstva. Nakon što deca prohodaju bez bilo kakvih pomagala poput hodalice, postaje vrlo jednostavno da savladaju i vožnju tricikla ili bicikla bez pedala tako što će koristiti noge za zalet. Većina dece svoju vožnju započinje sa triciklom, između prve i četvrte godine, a nakon toga, kada se dovoljno osamostale i stvore ravnotežu, prelaze na bicikli.

deciji-izlog-ponuda-triciklovaDeca do svoje 6. godine nemaju razvijen strah od novih stvari i sve doživljavaju kao avanturu.
Ovo predstavlja odličan period kada ih možete izvesti napolje i učiti ih kako da stvore ravnotežu i osećaju se neustrašivo na svojim malim prevoznim sredstvima.
Nezavisno za šta se odluče, sa lakoćom će ovladati veštinama vožnje jer im odsustvo straha i razvoj motorike to omogućavaju.
U najavi je mnogo vriske, dečijeg smeha, jurcanja i pravog uživanja. A vi možete očekivati da će ovo sasvim sigurno ostaviti pozitivan odraz na sveopšte zdravlje vašeg deteta.

Tricikl je najpogodniji za decu koja su tek naučila da hodaju. Jedna od najboljih stvari kada je u pitanju vožnja tricikla, jeste što će deca na bezbedan i zdrav način kanalisati svoju energiju. Osim toga, naučiće kako da budu više nezavisni i samouvereni dok se sami zaleću i vozikaju.

Danas su na tržištu dostupne razne varijacije triciklova sa mogućnostima koje idu u korist kako deci, tako i roditeljima.

Na raspolaganju su dodaci poput:

 

·    drške za guranje kojom roditelj može upravljati kormanom,deciji-izlog-tricikl-za-blizance

·    mogućnost okretanja sedišta,

·   dodatni branici koji obezbeđuju da dete ne padne,

·   meko sedište i drške na kormanu,

·   suncobran ili krov sa prozorom kroz koje roditelj može da vidi dete,

·   pa čak i suvozačevo sedište (tricikli za blizance) 🙂 .

 

Za roditelje, odnosno kupce tricikla, često je važno da deca mogu tricikli da koriste duži period, kako kroz godinu ili dve ne bi morali opet da kupuju varijantu bez dodatnih branika, ručke i ostalih dodataka koje su deca vrlo brzo prerasla. Dakle, poželjno je kupiti model gde se svi ovi dodaci mogu skinuti, a da poseduje pedale, kako bi dete kasnije moglo samostalno da upravlja njime.

tricikl-za-decu-prodaja_1  tricikl-za-decu-prodaja-tricikala

Kada dete preraste ovakav model tricikla, sasvim sigurno je spremno na sledeći stepen savladavanja vožnje na biciklu sa ili bez pomoćnih točkova. Ovim iskustvom ste i sebi i svojoj deci učinili veliku uslugu, jer ste se poštedeli nepotrebnog stresa i brige oko eventualnih padova ili povreda, a oni će sada imati svoju najlepšu uspomenu iz detinjstva.

Izdvojili smo nekoliko korisnih saveta kojima se možete koristiti kada budete pomagali svojim klincima oko njihovih prvih zamaha pedalama:

  • U početku smanjite broj dodataka kao što su zvonca i neke dodatne dekoracije jer mogu da odvraćaju pažnju detetu tokom vožnje. Kada se dete osamostali i ovlada vožnjom, možete vratiti dodatnu opremu po želji.
  • Ako posedujete tricikli sa pedalama, potrudite se da odvojeno naučite dete kako da koristi pedale, a kako korman. Obe stvari odjednom mogu biti previše za dete.
  • Motivišite svoje dete i vežbajte onda kada želi. Najbolja motivacija su najčešće druga deca i vršnjaci koji voze svoje tricikle. Nikada nije poželjno nametati vožnju deci, jer to može prouzrokovati još veći otpor i negativna osećanja na nešto što bi trebalo da bude čista zabava.
  • Obezbedite verbalne, vizualne i taktilne naznake. Deca savladavaju određene aktivnosti tako što ih sami isprobavaju, gledajući druge ili sebe kako to rade. Pronađite verbalne, vizualne i taktilne znakove i pokrete koji će kod vašeg deteta probuditi najbolje reakcije. Ovo će im omogućiti da shvate samu aktivnost dok je ne savladaju.
  • Neka se obuka odvija na ravnim i prostranim površinama. Ovo će omogućiti da dete lakše pokreće pedale i vozika svoj trocikli duže i u raznim smerovima i istražuje mogućnosti upravljanja. Ako je površina neravna ili sa veligim nagibima, detetu će biti teško da okreće pedale samostalno.
  • Neka dete izučava vožnju u obući. Gumeni đonovi na patikicama će omogućiti da noga ostvari čvršću vezu za pedalom, pa će samim tim noga ređe spadati sa iste i dete će moći bolje da pritisne u cilju zaletanja.
  • Ne zaboravite kacigu! Važno je početi sa sigurnim navikama od malih nogu.

 

Modeli tricikala koje izdvajamo iz ponude:

tricikl-chipolino-twister tricikl-chipolino-racer- chipolino-tricikl-denver

 

Prethodna objava Ležaljka za bebe (majčino krilo) - za bolji pogled na svet
Next Post VODIČ ZA BUDUĆE RODITELJE: Šta je sve potrebno za prvo dete?