Prvo dete… Mešavina emocija koju samo oni koji su to doživeli umeju da shvate.
Dok iščekuju prvu bebu, prosto je prirodno da budući roditelji imaju mnogo pitanja i “slatkih muka” sa kojima se susreću.

Jedna od najznačajnijih stavki za roditelje, kao i najveća dilema, jesu stvari koje bi trebalo da obezbede pre nego što se pridruži novi mali član porodice.

S obzirom da je bejbi oprema nešto čime se profesionalno bavimo već 13 godina, odlučili smo da Vam pomognemo oko ove dileme i sastavimo spisak stvari koje bi bilo poželjno da posedujete kao budući roditelji.

Kada stigne beba, u kući je bitno da imate…

Pelene – za jednokratnu ili višekratnu upotrebu, u zavisnosti od toga za šta se odlučite.
Staklene flašice za bebe  – bar 2, različite veličine, kao i rezervnu cuclu za flašice, četku za pranje flašica i cucli, termos za flašice.
Ništa bez dude – mišljenja o tome da li je duda (cucla) potrebna su podeljena, ali je svakako zgodno koristiti je za uspavljivanje.
Iz apoteke – trebaće vam sapun, bejbi ulje za masažu, šampon za bebe, Pavlovićeva mast, štapići za uši, vlažne maramice, vate/tupferi, fiziološki raztvor, povidon jod, sterilne gaze – komprese veličine 5x5cm (može nekoliko komada  10x10cm za svaki slučaj) i papirni flaster za previjanje pupka. Osim toga, trebaće vam češalj i meka četka, makazice za nokte, kao i toplomer za bebe.
Što se tiče garderobe, nešto sa čime biste trebali da počnete su bodići (bar 5 komada), zeke sa i bez rukava (3-4 komada), pantalone (sa stopicama i bez) i čarape (bar 3 para), benkice (3-4 komada) i kapice (bar 2 komada), peškiri za kupanje – postoje peškiri za kupanje sa kapuljačom, oni su najpogodniji.

Krevetac

Najbolje rešenje je krevetac od drveta, sa stranicom koja može da se podiže i spušta. Još neke korisne mogućnosti su na raspolaganju, poput fioke za posteljinu i točkića.

bebi-krevetac-visnja-sa-4-fioke krevetac-nici-sa-fiokom
Bejbi krevetac VIŠNJA sa 4 fioke                          Bejbi krevetac NICI sa fiokom

 

Dušek

Dušeci ne dolaze uz krevetac, tako da ćete njega morati odvojeno da kupujete. Važno je da dušek bude namenjen isključivo za bebe, jer previše mekani dušeci mogu predstavljati opasnost od gušenja. Ako se odlučite za korišćen krevetac, potrudite se da bar dušek bude nov, iz gore navedenih, kao i higijenskih razloga.

Za krevetac će vam biti potrebna i odgovarajuća posteljina:

  • Pamučni čaršaf i nepropusni čaršaf za krevetac – trebaće vam po 2-3 komada. Nepropusni čaršaf se postavlja ispod pamučnog.
  • Prekrivač za bebu – dovoljan je deblji peškir ili tanje pamučno ćebe.
  • Ćebence
  • Za leto, kada je toplo, dobro će doći frotir.

Našu ponudu posteljina za krevece možete pogledati klikom na sliku ispod:

 

Posteljine

Komoda za presvlačenje

Koristan dodatak u koji možete smestiti pelene i sve što vam je potrebno prilikom presvlačenja bebe. Savetujemo da tokom presvlačenja, dok je beba na komodi, sve vreme budete uz nju, kako kada postane aktivnija ne bi pala sa komode.

komoda-sa-fijokama-iva-plavo-zuta komoda-za-previjanje-glorija-bela-2-fijoke komoda-za-previjanje-mesec-bela-3-fijoke
Komoda sa fiokama IVA plavo – žuta             Komoda GLORIJA bela sa 2 fioke                      Komoda MESEC bela sa 3 fioke

Kako biste tokom povijanja dodatno osigurali bebu, preporučujemo da koristite podloge za povijanje, izrađene od bezbednih materijala koji ne klize, sa izdignutim ivicama kako se beba ne bi okretala. Lako se čiste i jednostavne su za održavanje.

chipolino-tvrda-podloga-za-povijanje
Chipolino tvrda podloga za povijanje

Bejbi alarm – da na vreme čujete svoju bebu, kako ne bi došlo do plača.
Deciji-alarmi

Kolica za bebe

Danas postoji velik izbor kolica raznih proizvođača, sa mnogobrojnim mogućnostima i dodatnom opremom, od kojih će na kraju zavisiti i cena. Jedna veoma značajna karakteristika jeste kada kolica prate rast deteta, tj. kada su dostupni  rasklopivi modeli sa kojih se sedište (jaje) skida i pretvara u sedište za automobil, ili se koristi kao nosiljka. Prema ovim karakteristikama, kolica se dele na klasična, 2 u 1 i 3 u 1 modele.

  • Klasična: poseduju osnovnu višepoložajnu korpu za bebu
  • 2 u 1 – kolica su sa višepoložajnom korpom + auto sedište ili višepoložajna korpa + tvrda korpa zavisno od ponude proizvođača
  • 3 u 1 – kolica (višepoložajna korpa) + tvrda korpa + auto sedište kategorije 0+ (poznato kao jaje)

Pri izboru kolica, najvažnije je obratiti pažnju da ona budu lagana, čvrsta, da budu udobna za bebu i da se naslon može podešavati u više položaja. Sve druge karakteristike, poput načina sklapanja-rasklapanja, načina zakretanja točkica i sl. su periferne i prepuštene Vama na izbor.

Modeli klasičnih kolica sa mogućnošću dodavanja auto sedišta, koji su pridobili simpatije naših kupaca:

chipolino-up-down cangaro-gala chipolino-fama

Chipolino UP & DOWN                                Cangaro GALA                                                         Chipolino FAMA

2 u 1 modeli (sa mogućnošću dodavanja auto sedišta):

chipolino-up-down (1) chipolino-malta

Chipolino UP & DOWN 2 u 1                               Chipolino MALTA

2 u 1 modeli:

jungle-kolica-view-0m jazz-2-u-1

Jungle VIEW kolica                                       Jazz 2 u 1 kolica

Auto sedišta

U slučaju da niste kupili kolica uz koja dolazi i auto sedište, njega možete kupiti odvojeno. Postoji pet grupa dečijih auto sedišta koje pokrivaju period od kada se dete rodi, pa dok ne napuni 12 godina.

Ako ste u nedoumici oko toga koje je auto sedište najbolje za vašeg mališana, mi smo se detaljno pozabavili tom tematikom kako bismo Vam pomogli oko izbora. Tekst sa informacijama, kategorizaciji i pravilnoj primeni sedišta možete pročitati ovde:

Deciji-izlog-kako-izabrati-odgovarajuce-decije-auto-sediste

Majčino krilo

Iako ih u početku neka deca ne prihvataju, ležaljke su posebno korisne, a naročito za decu koja vole da razgledaju okolinu. Neretko se dešava da je decu teško uspavati tako što ih postavite da gledaju u plafon a ona ipak žele da gledaju u nešto što se pomera, svetli ili svira pre nego što zaspu. Što se tiče težine bebe, potrebno je da prilikom kupovine proverite do koliko kilograma je nosivost ležaljke da bi se izbegla mogućnost da se beba iz nje prevrne.

Zašto je ležaljka korisna, kakve postoje i za koji su uzrast namenjene, možete saznati pomoću teksta koji smo napisali na ovu temu:

deciji-izlog-blog-lezaljka-za-bebe-majcino-krilo-za-bolji-pogled-na-svet

Ako Vam je potrebno još nešto…

U okviru naše online prodavnice, možete naći većinu pomenutih proizvoda. Našu ponudu prilagodili smo isključivo Vama, pa Vam je na raspolaganju širok asortiman proizvoda sa odličnim odnosom cene i kvaliteta.

Posetite prodavnicu klikom na sliku ispod:

deciji-izlog-prodavnica-decije-opreme

Teško je obuhvatiti, a još teže priuštiti svu neophodnu opremu i svako će se prilagoditi svojim potrebama, iskustvu i mogućnostima. Ovim tekstom, želeli smo da rešimo neke nedoumice i izdvojimo proizvode koji će svima trebati, a na vama je da dalje udovoljavate sebi i svojim mališanima. Mame, bake, ostatak porodice i prijatelji će sigurno biti uz vas i voljni da vam pomognu ili da vas posavetuju u ovim lepim trenucima.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nedoumica, ili potrebe da se konsultujete, slobodno nas možete kontaktirati putem email-a na [email protected] ili putem telefona na broj 069/429-61-66. Sa zadovoljstvom ćemo Vam izaći u susret.

Srećno! 🙂

Prethodna objava Dečiji tricikli - avanturom do razvoja motoričkih sposobnosti